İçeriğe geç
, , ,

Dünya İçinde Dünya: STARDEW VALLEY

Stardew Valley Karakterlerinden Emily
Stardew Valley Soundtrack - Summer (Nature's Crescendo)

Son zamanlarda bilgisayar oyunlarına merak salmış biri olarak ilk oyun deneyimim “Stardew Valley oldu. İlk oyun deneyimimin şaşırtıcı derecede iyi olması beni bu oyuna neredeyse bağımlı hale getirdi diyebilirim. Hemen hemen herkesin bu oyunu duyduğunu tahmin etmekle beraber aranızda bilmeyenler varsa ve bilgisayar oyunları oynamayı seviyorsanız mutlaka bir şans vermelisiniz. “Nedir bu kadar yere göğe sığdıramadığın oyun?” dediğinizi duyar gibiyim. Öyleyse sevgili meraklı okurlar, tabiri caizse “gözlerinizi dört açarak” bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Stardew Valley, Şubat 2016’da “ConcernedApe” lakabıyla bilinen Amerikalı video oyunu geliştiricisi Eric Barone tarafından geliştirilmiş bir video oyunu. Oyun ilk olarak Microsoft Windows için piyasaya sürüldü ve dünya çapında 20 milyondan fazla satış elde etti. Daha sonra macOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation Vita, IOS ve Android için de piyasaya sürülen oyun, tek oyunculu ve üç oyuncuya kadar çok oyunculu oynanabiliyor. Çevrimiçi oynanabilen oyun, diğer çiftlik oyunlarından bariz farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Oyunda; kendi çiftliğinizi kurabilir, çiftliğinize bir ad verebilir ve kendi karakterinizi oluşturabilirsiniz. Bir hikâye etrafında dönen oyun, oluşturduğunuz karakterin büyükbabasının ölümü ile çiftliğin başına geçmesi üzerinden ilerliyor. Karakteriniz, yoğun şehir hayatını bırakıp “Yıldızçiyi” adı verilen bir vadideki -Stardew Valley, Yıldızçiyi Vadisi anlamına geliyor- kasabaya geliyor. Kasabaya gelişinin ardından oyundaki karakterlerle karşılaşıyor, hoş geldin mesajları alıyor hatta kasaba halkına hediyeler verip kabul edilen görevleri tamamlarsanız arkadaşlık ilişkileri geliştirebiliyorsunuz. Samimiyet kurduğunuz karakterler size iç dünyalarını açarken bir yandan size hediyeler veriyor: İşinize yarayacak bir eşya, yemek tarifi ya da yiyecek gibi.

Stardew Valley’de Dört Mevsim
Stardew Valley Soundtrack - Settling In

Bunun dışında büyükbabanızın mezarında kemikleri sızlamasın diye çiftliği büyütmeniz ve geliştirmeniz gerekiyor. Geçiminizi sağlamak için toprağı ekip biçmek, hayvancılık, balıkçılık ve madencilikle uğraşmak, mantar yetiştiriciliği yapmak zorundasınız. Hasat zamanı topladığınız ürünlerle çeşitli yemekler yapabilir, bunları satabilir ya da enerji toplaması için karakterinize yedirebilirsiniz. Oyunda, çöp de dahil olmak üzere elde ettiğiniz her bir ürünün ekonomik değeri var. Yaptığınız geri dönüşüm makinesine çöplerinizi atarsanız odun, taş, kuvars, kömür ve demir külçesi gibi kullanışlı materyaller elde ediyorsunuz. Bunun dışında mayonez, turşu ve peynir makinesi vs. yapıp ham maddeleri bu makinelerde öğütürseniz ekonomik değeri daha yüksek ürünler elde ediyorsunuz. Bu arada her ürün her mevsimde yetişmezken her balığı da her mevsimde bulamazsınız. Bazı balıklar günün belli saatlerinde belli sularda avlanabiliyor. Tüm bunları göz önüne alırsak oyunun yaratıcısı Barone tarafından her bir detayın düşünülmüş olması takdire şayan.

Stardew Valley Soundtrack - The Stardrop Saloon

Şimdi gelelim oyunun en eğlenceli bulduğum özelliğine. Oyunda toplamda kırk beş karakter bulunuyor, sevgili okurlar. Bu karakterlerle isterseniz dost olabilir, evlenebilir, evlendikten sonra aynı evde yaşayabilir hatta boşanabilirsiniz. Ancak bazı karakterlerle evlenemezsiniz. Çünkü bazı karakterler evli veya evlenmek için yaşlı olduğundan oyunun yaratıcısının da seçimine bağlı olarak evlenmeye uygun değil. Ha unutmadan, her karakter her hediyeden hoşlanmaz. Hoşlanmadıkları hediyeler verirseniz arkadaş olma ihtimaliniz düşüyor. Bunun dışında oyunda bazen karakterler fikir almak için size danışabilir, memnun kalacakları cevabı verirseniz karakterlerle olan bağınız güçlenir.

Oyundan, Karakterlerle Aranızdaki Bağın Derecesini Gösteren Bir Tablo

Şimdi de oyunun geliştiriliş sürecinden bahsetmek istiyorum. Oyunu oynarken yaratıcısının çıkış noktasının ne olduğunu ve ilham kaynağını merak etmiştim. Ufak bir araştırma sonucu Eric Barone’un aslında oyunu, bir programlama dilinin alıştırmasını yapmak için tasarladığını öğrendim. Barone, oyun üzerinde denemeler yaptıkça kendi oyununu yaratmaya karar verir ve Yasuhiro Wada tarafından geliştirilen Harvest Moon’dan da ilham alarak Stardew Valley’i geliştirir. Barone, toplumdan izole olma pahasına bilgisayar başında her gün saatlerce oyunu geliştirmek için uğraşır. İşin ilginç yanı Barone, oyunu tek başına geliştirmiştir. Böylesine devasa, her detayı düşünülmüş bir oyun için muazzam bir başarı.

Oyunun Yaratıcısı Eric Barone

Kendi izlenimlerimi paylaşmak gerekirse oyunu almadan önce grafiklerin piksel olması beni rahatsız etmişti ama avantajı şu ki piksel görüntü sayesinde oyun birçok bilgisayar tarafından kaldırılabilir. Bununla beraber, oyunu satın almaya karar verdiğimde bu kadar sevebileceğimi düşünmemiştim. Ancak oyun o kadar büyük bir dünya üzerine tasarlanmış ki belli başlı görevleri tamamladıkça oyunun faaliyet alanının kasabadan ibaret olmadığını fark ediyorsunuz. Belli aşamaları geçtikten sonra oyunda Patiska Çölü, Zencefil Adası gibi yerleri keşfedeceksiniz. Ayrıca yerine getirdiğiniz her bir görev oyunda seviye atlamanızı sağlıyor. Bu arada, oyunun soundtrack’ı (müzik listesi) hem çeşitli hem de çok eğlenceli parçalar içeriyor. Neredeyse her yaşa hitap etmesi de güzel bir özelliği. Oyunun bence tek kötü yanı bağımlılık yapması 😉 .

Stardew Valley Soundtrack - Fun Festival

Bir çiftlik oyunundan öte aynı zamanda özellikle çocuklar bakımından insan ilişkileri üzerine ders çıkartacak seviyede bir öğrenme ve eğlence aracı olarak tanımlayabileceğim bu oyunu, Steam üzerinden 24 TL’ ye satın alabilirsiniz. Oyun, ödediğiniz ücrete bence değer çünkü bitmesi oldukça zaman alan bir oyun. Öyleyse beklemeyin derim, iyi eğlenceler!

KAYNAK : Vikipedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Group 6 CopyCreated with Sketch.

More Information?

Fill out your details and we will get back to you as soon as possible.